:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } .enviso-dialog-content { overflow: auto; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
Fotomontage Schouwburgplein C'70

Fotomontage Schouwburgplein C'70

Wim Gijzen (in 1969)

Vraag maar raak

Laden...

Bedankt, je vraag is verzonden.

Helaas, er is iets mis gegaan met het verzenden van je vraag. Probeer het aub nog eens.

High-res beeldmateriaal aanvragen

Meer informatie

Wim Gijzen maakte met 'Ontwerp Schouwburgplein C’70' een impressie van zijn idee voor het Schouwburgplein in Rotterdam. In het kader van de manifestatie 'Communicatie 1970', kortweg 'C’70', de laatste wederopbouwtentoonstelling die in Rotterdam georganiseerd werd, deed hij het voorstel om van het in zijn ogen truttige en zielloze plein een ‘echt’ Hollands landschap te maken door het aanleggen van weiden met grazende koeien en wilgenbomen. Ook aan 29 andere kunstenaars werd gevraagd een specifiek voorstel in te dienen voor dit plein. Gijzen maakte een fotomontage die hij in eerste instantie als prentbriefkaart uitgaf. Deze kaart zou overal in Rotterdam verkrijgbaar moeten zijn, als een toeristische ansichtkaart. Voor de Stadscollectie werd in 1989 het volledige ontwerp van dit - nooit uitgevoerde - project aangekocht, bestaande uit de fotomontage zelf, een negatief van deze montage, een afdruk ervan en de ansichtkaart.

Het werk sluit aan bij de kritische en ironische voorstellen van de andere kunstenaars voor 'C’70'. Men leverde commentaar op de wederopbouw in Rotterdam: de binnenstad was nog steeds een bouwput en nieuwe bouwprojecten werden als vrij saai beoordeeld. In 2009 werd deze fotomontage afgebeeld in een landelijk ochtendblad, in de veronderstelling dat het plein er in 1969 werkelijk zo uitzag.

Gijzen maakte eind jaren zestig en in de jaren zeventig meerdere ludieke werken waarin Rotterdam en andere steden in Nederland figureren, zoals 'Stratenprojekt Rotterdam-Amsterdam' (1971), waarbij 239 straten met dezelfde naam in Rotterdam en Amsterdam werden gefotografeerd en twee aan twee in ordners gevoegd. Zijn werk is een commentaar op de wijze waarop de mens ordent en betekenis geeft aan de omgeving waarin hij woont en verblijft.

Lees verder Lees minder

Collectieboek

Collectieboek Bestellen

Specificaties

Titel Fotomontage Schouwburgplein C'70
Materiaal en techniek Fotomontage op geplastificeerd spaanplaat in lijst
Objectsoort
Foto > Tweedimensionaal object > Kunstvoorwerp
Locatie Dit object is in het depot
Afmetingen Hoogte 29,5 cm
Breedte 37 cm
Makers Kunstenaar: Wim Gijzen
Inventarisnummer Stad-S 81 a
Credits Aankoop 1989
Collectie Stadscollectie
Verwervingsdatum 1989
Vervaardigingsdatum in 1969
Interne tentoonstellingen Collectieboek / Collection Book (2012)
Materiaal
Object
Plaats van vervaardiging Rotterdam > Zuid-Holland > Nederland > West-Europa > Europa
Geografische herkomst Nederland > West-Europa > Europa

Alles over de maker

Wim Gijzen

Rotterdam 1941 - 2022

Bekijk het volledige profiel