:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } .enviso-dialog-content { overflow: auto; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
Twee figuren uit een Mannaregen

Twee figuren uit een Mannaregen

Anoniem (in circa 1520)

Vraag maar raak

Laden...

Bedankt, je vraag is verzonden.

Helaas, er is iets mis gegaan met het verzenden van je vraag. Probeer het aub nog eens.

High-res beeldmateriaal aanvragen

Meer informatie

Specificaties

Titel Twee figuren uit een Mannaregen
Materiaal en techniek Zwart krijt, pen in bruine inkt, kaderlijnen met de pen in zwarte inkt
Objectsoort
Tekening > Tweedimensionaal object > Kunstvoorwerp
Locatie Dit object is in het depot
Afmetingen Hoogte 218 mm
Breedte 135 mm
Makers Tekenaar: Anoniem
Inventarisnummer N 70 (PK)
Credits Bruikleen Stichting Museum Boijmans Van Beuningen (voormalige collectie Koenigs), 1940
Collectie Tekeningen & Prenten
Verwervingsdatum 1940
Vervaardigingsdatum in circa 1520
Signatuur geen
Watermerk kleine gekroonde vaas, met daarboven een vierblad (45 x 21mm, tussen P4-5), enigszins gelijkend op Churchill 460en 463 (meestal Frans, 1611 en 1650) en Briquet 12618-12642 (type 'Pot', Frans, Champagne regio, 1483-1571) (vH, 6P), gelijkende watermerken in inv.nrs. N 6 en MB 1732. [AE]
Conditie gerepareerde scheuren, vouwen, vochtvlekken
Inscripties geen
Verzamelaar Franz Koenigs
Merkteken E. Rodrigues (L.897), F.W. Koenigs (L.1023a)
Tentoonstellingen Antwerpen/Maastricht 2005, no. 58; Parijs/Rotterdam 2014, nr. 13
Interne tentoonstellingen Vroege Nederlandse tekeningen - Van Bosch tot Bloemaert (deel 3) (2015)
Externe tentoonstellingen Bosch to Bloemaert. Early Netherlandish Drawings from the Museum Boijmans Van Beuningen (2014)
Onderzoek Toon onderzoek Nederlandse tekeningen uit de vijftiende en zestiende eeuw
Literatuur P. van den Brink in Antwerpen/Maastricht 2005, p. 144, nr. 58; Gliesmann 2010, pp. 224-225, kl.ill. 12 (inv.nr. 77); Collection Catalogue 2012 (online)
Materiaal
Object

Entry bestandscatalogus Vroeg Nederlandse tekeningen uit de 15e en 16e eeuw

Auteur: Judith Niessen

Hoewel lang is gedacht dat de twee figuren op deze tekening een studie waren voor een Kruisiging, toonde Gliesmann in 2010 aan dat beide figuren bedoeld zijn als onderdeel van een mannaregen (Ex. 16: 1-35).1 De omhooggerichte blikken kijken niet naar Christus aan het kruis maar naar de manna die uit de hemel neerdaalt. De twee figuren worden herhaald in een Mannaregen op één van de geschilderde buitenluiken van een Passieretabel in de Evangelisch-Lutherse kerk in Waase, Duitsland (afb. 1).2 Varianten van deze figuren zijn daarnaast te vinden in Manna-voorstellingen op diverse Antwerpse retabels, die merendeels geproduceerd zijn voor de Duitse markt.3

De Rotterdamse tekening is gemaakt aan de hand van een calqué. Bij deze procedure is de keerzijde van het prototype zelf of van een tussenblad ingesmeerd met zwart krijt, waarna de contouren van het model werden doorgedrukt met een metalen pen. Hierdoor hechtte het krijt zich aan het nieuwe blad, in dit geval de hier besproken tekening.4 Daarna werden de zo verkregen contouren met pen in inkt overgetrokken. De tekenaar werkte de voorstelling, vaak met het origineel voor zich, verder uit en veegde naderhand het krijt weg. In dit geval is de tekenaar halverwege opgehouden. In de achtergrond zijn krijtsporen zichtbaar waar niets mee is gedaan. Tot aan Gliesmanns identificatie van het onderwerp waren die sporen moeilijk te duiden. Dankzij vergelijking met het zijluik in Waase weten we nu dat de arm met de pofmouw, zichtbaar boven de man in de voorgrond, toebehoort aan een derde persoon die met zijn rechterhand de manna in een schaaltje opvangt en deze met zijn linkerhand in zijn mond stopt. De aanzet naar de drie figuren daar weer achter is met behulp van het schilderij nu ook herkenbaar. De linkerzijde van het blad is onregelmatig afgesneden. Toch kan er aan die zijde niet veel verdwenen zijn. De geschilderde voorstelling houdt aan die zijde op precies hetzelfde punt op. De tekening en het schilderij gaan dus terug op hetzelfde voorbeeld. De onuitgewerkte figuren in de achtergrond van deze tekening maken het onwaarschijnlijk dat zij zelf als model voor het retabel in Waase diende.

Beide geven een goed beeld van de wijze waarop Antwerpse werkplaatsen motieven onderling kopieerden en verspreidden. Aan de hand van tekeningen zoals deze, werd vrijelijk geput uit een breed repertoire van figuren en motieven voor schilderijen. In Waase gaat het om een geprefabriceerd retabel waarvan onderdelen in serie werden geproduceerd.5 Een aantal van de figuren afgebeeld op de overige luiken zijn ook gebaseerd op modellen die regelmatig werden hergebruikt. Dergelijke modellen werden vrijwel ongewijzigd overgenomen in de ondertekening op het paneel, inclusief kleurnotaties. Het teken boven het hoofddeksel van de vrouw kan als de letter g gelezen worden en is wellicht zo’n kleurnotatie. Het kan goed de kleur groen of geel aanduiden.6 Dit komt overeen met de gebruikte kleuren op de voorstelling in Waase, waar een deel van het hoofddeksel van de vrouw geel is, terwijl het landschap in de achtergrond in groentonen is weergegeven.

De hier gebruikte arceringstechniek werd veelvuldig toegepast bij de ondertekening van diverse Antwerpse retabels. Het wordt ook wel de ‘woodcut-convention’ genoemd, omdat het doet denken aan arceringen in houtsneden.7 De tekentechniek lijkt volgens Van den Brink nog het meeste op de ondertekening van schilderijen van Joos van Cleve (1485/90-1540/41) en de Meester van 1518. Ook dit sluit aan bij het Passieretabel in Waase, dat nog het meeste verwant is aan het werk van de Meester van 1518.8

Noten

1 Van den Brink in Antwerp/Maastricht 2005, p. 144; Gliesmann 2010.

2 Met dank aan Niklas Gliesmann voor verwijzing naar dit Passieretabel in een e-mail van 16 januari 2011. Het altaar was vermoedelijk oorspronkelijk besteld voor de St. Nicolaaskerk in Stralsund, maar in ieder geval vanaf het begin van de achttiende eeuw aanwezig in de kerk van Waase. De Smedt, Kirchner en Nieuwdorp in Antwerp 1993, nr. 9.

3 Voorbeelden van deze voorstellingen en de onderlinge overeenkomsten en verschillen Gliesmann 2010, met name pp. 218-220 en 222-224.

4 Van den Brink in Antwerp/Maastricht 2005, p. 144.

5 Antwerp 1993, p. 68.

6 Gliesmann merkt dit op in een e-mail van 19 januari 2009. Voor het gebruik van kleurnotaties in de ondertekening en een voorbeeld van de letter g; M. Leeflang, ‘Uytnemende schilder van Antwerpen’. Joos van Cleve. Atelier, productie en werkmethoden, Groningen  2007, pp. 77-80, ill. 47. Andere voorbeelden van kleurnotaties zijn de kopie naar de Opgraving van de heilige Hubertus van Rogier van der Weyden in dit museum (inv. nr. N 8) en een tekening met de Aanbidding der koningen door Ainsworth toegeschreven aan Joos van Cleve waarop zich kleurnotities in rood krijt bevinden. London, British Museum, inv. nr. 1977.0507.1. Ainsworth 1983, ill. 1. Met dank aan Micha Leeflang voor deze verwijzing.

7 Antwerp 1993, p. 68. Voor de woodcut-convention zie Leeflang 2007 (zie voorgaande noot), pp. 254-257 met verdere verwijzingen.

8 Antwerp 1993, p. 69. Leeflang (mondelinge mededeling) ziet door de met haakjes vergeven arceringen met name overeenkomst met ondertekening van de Meester van 1518.

Toon onderzoek Nederlandse tekeningen uit de vijftiende en zestiende eeuw
Toon catalogustekst Verberg catalogustekst

Alles over de maker