:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } .enviso-dialog-content { overflow: auto; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top

Surrealismefonds

Museum Boijmans Van Beuningen bezit een wereldberoemde verzameling surrealistische kunst en een omvangrijke surrealismebibliotheek. Met deze verzameling als uitgangspunt bereidt het museum een grote bruikleententoonstelling voor over 500 Jaar Fantastische Kunst (werktitel). Ter voorbereiding op deze tentoonstelling en dankzij het surrealismefonds zullen pas afgestudeerde kunsthistorici de komende jaren onderzoek verrichten.

De collectie surrealisme

De collectie bevat topstukken van kunstenaars als Salvador Dalí, René Magritte, Leonora Carrington en Eileen Agar en Nederlandse surrealisten als Kristians Tonny en J.H. Moesman. Het museum heeft door de jaren heen behalve kunstwerken ook duizenden zeldzame surrealistische uitgaven, historische tijdschriften, poëziebundels en literaire titels verzameld. De bibliotheek van de Nederlandse surrealist Her de Vries is hier recent aan toegevoegd en ook de omvangrijke surrealistische bibliotheek van Laurens Vancrevel zal op termijn aan het museum worden overgedragen. De bibliotheek van het museum is onderdeel van het Kenniscentrum, dat toegankelijk is in studiezaal I in Depot Boijmans Van Beuningen. Hier kunnen niet alleen werken op papier uit de collectie worden geraadpleegd, maar ook de bibliotheekcollectie en het museumarchief. Binnen dit kenniscentrum vormt het surrealisme de belangrijkste deelcollectie qua breedte, diepte en diversiteit. In de komende jaren gaat het museum het surrealisme daarom nadrukkelijker profileren als onderzoeksgebied. In het kenniscentrum kunnen onderzoekers, museumprofessionals, conservatoren, studenten, kunstenaars en liefhebbers afkomstig uit alle windstreken kennis opdoen en uitwisselen.

Surrealismestipendium

Met deze omvangrijke surrealismebibliotheek in gedachten en vanwege de overzichtstentoonstelling 500 Jaar Fantastische Kunst die het museum na de heropening in 2029 wil organiseren, is een surrealismestipendium in het leven geroepen. Dit stipendium is mogelijk gemaakt dankzij de ruimhartige jaarlijkse gift van een particuliere begunstiger. Het stipendium wordt eens per jaar uitgeschreven en de eerste editie gaat september 2024 van start. 

Recent afgestudeerde MA studenten kunstgeschiedenis met interesse in surrealistische kunst en/of literatuur zullen 3 tot max 4 maanden onderzoek doen naar specifieke vraagstukken en worden daarbij begeleid door twee conservatoren van het museum: Saskia van Kampen-Prein, conservator moderne en hedendaagse kunst en Peter van der Coelen, conservator prenten en tekeningen en samenstellers van 500 Jaar Fantastische Kunst. Het onderzoek zal resulteren in een artikel (EN/NL) dat op de website van het museum zal worden gepubliceerd. 

Onderzoeksgebied

Het eerste stipendium concentreert zich op de baanbrekende overzichtstentoonstelling Fantastic Art, Dada, Surrealism (1936) in het Museum of Modern Art in New York.

 

Beeld in header: detail uit Leonora Carrington, Again, the Gemini Are in the Orchard, 1947