:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } .enviso-dialog-content { overflow: auto; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top

Groep 3-4: Vierkant en kubus

Na het bekijken van de video kan er aan de hand van de volgende kunstwerken verder worden gegaan met het thema 'vierkant en kubus'. Er zijn verschillende kijk- en doe-opdrachten die leuk zijn om samen te ondernemen.

#1 Vierkant of rechthoek?

Piet Mondriaan, Compositie no II, 1929
Piet Mondriaan, Compositie no II, 1929
Piet Mondriaan, Compositie met kleurvlakjes, 1917
Piet Mondriaan, Compositie met kleurvlakjes, 1917

Heb jij het linker schilderij in de video voorbij zien komen? Zoek nog maar eens goed als het antwoord nee is! Het is een werk van de kunstenaar Piet Mondriaan. Hij schilderde vaak met maar een paar kleuren en met strakke lijnen. Rechts hebben we een ander werk van deze kunstenaar. Kun jij de vragen hieronder beantwoorden bij allebei de kunstwerken? En zijn de antwoorden hetzelfde bij het linker schilderij als bij het rechter schilderij?

Wat denk jij?

  • Welke kleuren heeft de kunstenaar gebruikt?
  • Is het schilderij zelf een vierkant? Hoe kun je daar achter komen?
  • Zijn de vormen allemaal vierkant?
  • Hoeveel vormen zijn er?
  • Zijn er evenveel vormen van iedere kleur?
  • Welke vormen hebben de witte stukjes?
  • Kun je in dit schilderij wonen?
Bekijk het rechter schilderij nog beter

#2 Vierkant in de verte

Dit schilderij geeft een kijkje in een burgerhuis in de zeventiende eeuw. In de titel van het schilderij staat dat de vrouw aan een virginaal zit. Als je goed kijkt zie je dat dat een ouderwets instrument is dat veel lijkt op een piano. Een virginaal wordt ook wel een klavecimbel genoemd.

Wat denk jij?

  • Wat is er te zien? Benoem de onderdelen: de figuren, de voorwerpen, de ruimtes.
  • Welke vormen zijn er te zien?
  • Als je samen met iemand naar het schilderij kijkt: wie vindt de meeste vierkanten?
  • Wat voor vorm heeft de ruimte?
  • Welke vorm hebben de witte vlakken op de vloer?
  • Hoe kan het dat ze er niet als een vierkant uit zien maar wel een vierkant zijn?
Bekijk het schilderij nog beter
#2 Vierkant in de verte
Emanuel de Witte, Interieur met vrouw aan het virginaal, 1665-70

#3 Platte ruimte

Feininger gaf les aan de kunstacademie in Weimar, Duitsland. Daar schilderde hij dit stadsgezicht van de stad. Hij schilderde de huizenblokken, de grond en de lucht niet zoals ze echt waren, maar maakte er meer eenvoudige hoekige vlakken van.

Wat denk jij?

  • Welke vormen zijn er?
  • Is er ook een vierkant? En andere vormen?
  • Herken je wat er is afgebeeld? Huizen, daken, ramen, deuren, trappen. Waar zie je deze?
  • Waarom zou de kunstenaar de gebouwen, de weg en de lucht zo hebben afgebeeld? Kon hij misschien niet zo goed schilderen? Of was er iets anders?
  • Is het plat of is er diepte te zien? Zijn het straten, gangen, huizen voor en achter elkaar? Of lijken het juist meer blokken boven op elkaar gestapeld?
Bekijk het schilderij nog beter
#3 Platte ruimte
Lyonel Feininger, Ober-Weimar, 1921

Doen!
Nodig: vel A4 papier, (kleur)potlood, schaar, stukje plakband

Bekijk de ruimte eens waar je nu in zit. Welke vorm heeft dit: vierkant, rechthoekig? Neem een vel A4 papier en vouw deze twee keer (stap 1). Kies nu twee wanden van de ruimte waar je nu bent. Teken de voorwerpen die daarbij staan / hangen / liggen op je vel A4 papier. Leg daarbij je vel papier met de brede kant boven en beneden voor je neer. Op de bovenste helft teken je de muren van de ruimte (stap 2: waar het potlood ligt). Hoe kun je nou vervolgens van dit platte vlak een ‘echte 3D-ruimte’ maken? Knip in de onderste helft de vouw tot het midden op (stap 3). Vouw daarna de twee losse delen naar elkaar toe zodat de wanden rechtop komen te staan (stap 4).

Ben je tevreden met het eindresultaat? Of wil je nog dingen toevoegen? Je kunt kleurpotlood gebruiken om de ruimte nog beter te laten lijken. Wanneer je helemaal klaar bent kun je de ruimte stevig laten staan door aan de onderkant een stukje plakband te plakken. Ben je het nog niet zat? Dan tover je toch gewoon je hele huis om tot papieren ruimte?