:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } .enviso-dialog-content { overflow: auto; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
waaier

Vraag maar raak

  • Alice vroeg

    Goedemorgen, ik ben bezig met het schrijven van een verslag over materialen voor mijn studie en heb deze waaier gekozen als onderwerp. Nu zijn er enkele onduidelijkheden en ik dacht dat ik hier eventueel antwoord zou kunnen krijgen.
    Op de afbeelding is het lastig te ontdekken waar in deze waaier koper is gebruikt. Zijn het de glimmende versieringen op de groenige latjes? En van welk materiaal zijn die groenige latjes dan gemaakt?
    Als u eventueel nog meer informatie heeft over de materialen, zoals bijvoorbeeld de soort verf die gebruikt is, zou ik het heel graag horen. Tot slot: Is er bekend waar de waaier gemaakt is?
    Alvast bedankt voor uw reactie.

    Groeten, Alice

  • Museum Boijmans Van Beuningen antwoordde

    Beste Alice,
    Lastig onderzoekje naar dit (relatief) onbekende object! Ik snap dat je met de bronnen die voor jouw beschikbaar zijn niet alle informatie bij elkaar kunt sprokkelen en zal je daarom op weg helpen.

    De houder van de waaier is van ivoor. De buitenste groene platen zijn ook van dit materiaal, maar groen gelakt en voorzien van koperen en parelmoeren ornamenten en lijnen van nageltjes. Het blad is van perkament. Ik heb geen informatie over de verf en weet ook niet waar de waaier vandaan komt. Maar misschien kan de context je hier nog wat helpen: Op de voorstelling zijn Cupido, Mercurius en Dante te identificeren. Denk eens na over de plekken waar deze verhalen (door/over hen) aan het begin van de achttiende eeuw bekend waren. In welke landen waren waaiers populair? Zou de waaier in opdracht gemaakt zijn?

    Groetjes,
    Jephta

Laden...

Bedankt, je vraag is verzonden.

Helaas, er is iets mis gegaan met het verzenden van je vraag. Probeer het aub nog eens.

High-res beeldmateriaal aanvragen

Meer informatie

Specificaties

Titel waaier
Materiaal en techniek Beschilderd en verguld perkament en ivoor met koper en parelmoer
Objectsoort
Waaier > Sieraden en accessoires > Persoonlijk gebruik > Gebruiksvoorwerp
Locatie Dit object is in het depot
Afmetingen Breedte 48,5 cm
Lengte 27,5 cm
Diepte 2,8 cm
Makers Maker: Anoniem
Inventarisnummer D 29 (KN&V)
Credits Bruikleen Stichting Museum Boijmans Van Beuningen, 1958
Collectie Kunstnijverheid & Design
Verwervingsdatum 1958
Vervaardigingsdatum in 1720-1730
Interne tentoonstellingen Hand Made - Lang leve het ambacht (2013)
Materiaal
Object
Techniek
Schilderen > Beschilderd > Schildertechniek > Techniek > Materiaal en techniek
Vergulden > Verguld > Metalliseren > Gemetalliseerd > Af- en bedekken van oppervlakken > Algemene techniek > Techniek > Materiaal en techniek

Alles over de maker