:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } .enviso-dialog-content { overflow: auto; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
Horatius Cocles verdedigt de Pons Sublitius en Marcus Curtius stort zich in de kloof

Horatius Cocles verdedigt de Pons Sublitius en Marcus Curtius stort zich in de kloof

Anoniem (in circa 1470-1520)

Vraag maar raak

Laden...

Bedankt, je vraag is verzonden.

Helaas, er is iets mis gegaan met het verzenden van je vraag. Probeer het aub nog eens.

High-res beeldmateriaal aanvragen

Meer informatie

Specificaties

Titel Horatius Cocles verdedigt de Pons Sublitius en Marcus Curtius stort zich in de kloof
Materiaal en techniek Pen in bruine inkt, gedoubleerd
Objectsoort
Tekening > Tweedimensionaal object > Kunstvoorwerp
Locatie Dit object is in het depot
Afmetingen Hoogte 117 mm
Breedte 133 mm
Makers Tekenaar: Anoniem
Inventarisnummer I 6 (PK)
Credits Bruikleen Stichting Museum Boijmans Van Beuningen (voormalige collectie Koenigs), 1940
Collectie Tekeningen & Prenten
Verwervingsdatum 1940
Vervaardigingsdatum in circa 1470-1520
Watermerk geen, vV, 5P (fijn papier)
Inscripties '.n. 6' (m.o.)
Verzamelaar Franz Koenigs
Merkteken F.W. Koenigs (L.1023a), verso
Herkomst Franz W. Koenigs (1881-1941, L.1023a), Haarlem, verworven in 1926 (Florentijns, tweede helft 15e eeuw); D.G. van Beuningen (1877-1955), Rotterdam, verworven met de Collectie Koenigs in 1940 en geschonken aan de Stichting Museum Boijmans Van Beuningen
Tentoonstellingen geen
Onderzoek Toon onderzoek Italiaanse tekeningen 1400-1600
Literatuur geen
Materiaal
Object
Geografische herkomst Italië > Zuid-Europa > Europa
Plaats van vervaardiging Florence > Toscane > Italië > Zuid-Europa > Europa

Zie je iets wat niet klopt of heb je aanvullende informatie over dit werk? Stuur ons een berichtje

Entry bestandscatalogus Italiaanse tekeningen 1400-1600

Auteur: Rhoda Eitel-Porter

Deze tekening lijkt twee verschillende scènes af te beelden, al loopt de grondlijn ogenschijnlijk over beide helften van het blad door. Links zien we een soldaat op een brug, waarschijnlijk de legendarische Romeinse held Horatius Cocles, en rechts een andere soldaat, vermoedelijk Marcus Curtius, in volle wapenuitrusting op een springend paard gezeten. Volgens de overlevering verdedigde Horatius Cocles een brug over de Tiber toen Rome werd binnengevallen door de Etrusken, en hield hij de vijand tegen terwijl andere Romeinen de brug achter hem vernietigden, waarmee de aanval werd afgeslagen en Rome was gered.[1] Ook Marcus Curtius offerde zich voor zijn volk op door met zijn paard in een kloof te springen nadat hij had begrepen dat het grootste geschenk dat de goden van Rome verlangden diens dappere jeugd was.[2] Beide taferelen, rond 1509 gegraveerd door Marcantonio Raimondi (ca. 1480-vóór 1534), maakten vaak deel uit van een reeks voorbeelden van heroïsche zelfopoffering die populair waren in de renaissance.[3] Horatius Cocles wordt soms te paard afgebeeld - Raimondi’s gravure is daar een voorbeeld van - en mogelijk toont het Rotterdamse blad dus twee opties in plaats van twee afzonderlijke vignetten, al lijkt dit minder aannemelijk.

Franz Koenigs kocht de tekening in 1926 als werk van een onbekende Florentijnse kunstenaar uit de tweede helft van de vijftiende eeuw. De precieze, ingehouden stijl van tekenen, de ietwat stijve weergave van de ledematen - bijvoorbeeld de arm van de ruiter die het zwaard vasthoudt en de benen van de staande soldaat - en enkele naturalistisch ogende details, zoals de houten planken en het metselwerk van de brug, wijzen echter eerder op een kunstenaar uit Noord-Italië. In een ongedateerde annotatie op het montuur opperde Carmen Bambach als herkomst Lombardije, of mogelijk de Veneto, en als tekenaar werd anoniem Bernardino da Parenzo (ca. 1450-ca. 1500, ook wel bekend als Bernardo Parentino) gesuggereerd; deze had net als Jacopo Ripanda (overleden omstreeks 1516) een grote voorliefde voor de klassieke oudheid. Toch toont de tekening niets van de reliëf-achtige structuur, gedetailleerde precisie, horror vacui, uitgesproken antieke uitwerking of fantastische elementen die met het werk van deze kunstenaars geassocieerd worden.[4] Een andere bezoeker opperde een navolger van Squarcione (1397-1468) uit Padua. In de subtiele wijze waarop de zorgvuldige, donzige contouren en gearceerde vlakken zonder wassingen zijn aangebracht doet de studie ook enigszins denken aan tekeningen die aan Marcantonio Raimondi (ca. 1480-ca. 1534) zijn toegeschreven. Vermoedelijk behoort de tekenaar van dit blad tot de generatie van deze kunstenaars die in Noord-Italië werkten en verbleef hij misschien enige tijd in Padua, waar Squarcione een grote werkplaats had.

Noten

[1] Dit verhaal wordt verteld door Livius, Ab urbe condita, 2:10, en anderen.

[2] Livius 7:6.

[3] Bartsch 1803, dl. XIV, p. 155, nr. 190 en 191; deel van een reeks van vier prenten, de andere tonen Titus en Vespasianus and Scipio Africanus; Bologna 1988, pp. 169-171, nr. 38.

[4] Volgens Peter Windows, die de catalogus van Parentino’s oeuvre verzorgt, ‘is de tekening niet van Parentino/Bernardino da Parenzano. Ik zie niets van diens in mijn ogen karakteristieke grafische stijl met altijd evenwijdige arceringen die hij in de regel uiterst keurig en precies aanbracht. Qua onderwerp lijkt hij aanzienlijk meer geïnteresseerd te zijn in de “harde” oudheid – sarcofagen, reliëfs, vazen, inscripties – dan de “zachte” oudheid – de geschiedenis of mythologie’, e-mail aan de schrijver, 2022. Zie ook Windows 2017, pp. 291-310.

Toon onderzoek Italiaanse tekeningen 1400-1600
Toon catalogustekst Verberg catalogustekst

Alles over de maker