A day of change op 23 oktober a.s. op de Dutch Design Week
Op maandag 23 oktober van 20.00 - 21.00 uur is Museum Boijmans Van Beuningen tijdens de Dutch Design Week te gast in Mu artspace. Curator Annemartine van Kesteren spreekt met de ontwerpers Nadine Sterk en Lonny van Ryswyck, Atelier NL en Christien Meindertsma over hun ideeën om onze leefomgeving te veranderen. Die avond staat een onderzoekend gesprek centraal over schaarste en het opschalen van ‘waardeloos’ materiaal.
Bezoekadres Mu artspace
Torenallee 40-06 (Gebouw Gerard)
5617 BD Eindhoven
Meer informatie: www.ddw.nl
Sprekers rondetafel gesprek Dutch Design Week
Nadine Sterk and Lonny van Ryswyck , Atelier NL
De voorraden wit zand voor transparant glas zijn wereldwijd steeds schaarser. Lokale zandvoorraden zullen steeds belangrijkere bronnen worden. De huidige industrie kan de wisselende kwaliteit van lokaal zand nog niet verwerken. Atelier NL heeft een productiemethode ontwikkeld om glas te maken van lokaal gewonnen zand. Het onderzoek toont het rijke spectrum aan glassoorten dat met lokale grondstoffen kan worden geproduceerd. Atelier NL maakt tijdens ‘Change the System’ een glasservies van zand van de Maasvlakte. Geïnteresseerden kunnen een Rotterdams glasservies reserveren via een intekenlijst in de tentoonstelling. Na twintig reserveringen start de productie van de eerste partij. Op zondag 26 november organiseert Atelier NL een excursie naar de Maasvlakte om zand te verzamelen, prepareren en sorteren.
Christien Meindertsma
Met ‘Fibre Market’ onderzoekt Christien Meindertsma de mogelijkheden van het recyclen van textiel. Veel textiel eindigt nu op vuilnisbelten en in verbrandingsovens of wordt samengevoegd tot textiel van inferieure kwaliteit. Dit terwijl textielvezels goed te sorteren en hergebruiken zijn. Het grondig uit elkaar halen van gebruikt textiel en het sorteren van de draden, zowel op kleur als op materiaalsoort, zorgt voor een betere basiskwaliteit van gerecycled materiaal. Met dit materiaal heeft ze in Donagal (Ierland) een nieuwe tweed geweven.
Annemartine van Kesteren
Annemartine van Kesteren is sinds 2005 conservator Design en Stadscollectie bij Museum Boijmans Van Beuningen en is onder andere conservator van de tentoonstelling 'Change the System'.
Museum Boijmans Van Beuningen tot en met 14 januari 2018 lab voor social design: Change the System
De was doen in een wassalon, servies produceren van lokaal zand of diy zelf plastic recyclen; tot en met 14 januari 2018 is het allemaal mogelijk in Museum Boijmans Van Beuningen. Met verschillende Change Challenges en ‘a change a day’ wil het museum bezoekers actief betrekken bij social design. "Om het systeem te kunnen veranderen, is namelijk de inbreng van iedereen van belang", licht conservator Annemartine van Kesteren toe. Ontwerpers dagen bezoekers uit om actief deel te nemen aan hun projecten. De Change Challenges zijn onderdeel van de designtentoonstelling 'Change the System' met werk van vijftig designers en kunstenaars die de ambitie hebben om onze leefomgeving te veranderen - in kleine stappen of met een groot gebaar. De expositie gaat over de veranderkracht van kunst en design en de oplossingen van hedendaagse designers en kunstenaars voor mondiale bedreigingen als vervuiling, conflicten, schaarse grondstoffen en politieke spanningen.