Boijmans in de Klas: Internationale primeur
Met het begin van schooljaar 2019 reist werk van o.a. Jacob van Ruisdael, Man Ray en Wim T. Schippers af naar Rotterdamse basisscholen en voortgezet onderwijs. Het programma blijkt een internationale primeur te zijn; nergens ter wereld wordt op deze schaal belangrijke kunst naar scholen gebracht. Al ruim negentig klassen hebben een ‘Boijmans in de Klas’-les geboekt. Behalve de kunstwerken die door professionele art handlers naar de klas worden gebracht, krijgen de scholen ook museumdocenten op bezoek die een les rondom het meegenomen werk verzorgen.
Museum Boijmans Van Beuningen wordt de komende zeven jaar grootschalig gerenoveerd en vernieuwd. Het museum zorgt er in deze transit-periode voor dat de collectie zichtbaar, bekend en levendig blijft onder scholieren en zij kunnen opgroeien met de kunstcollectie. Voordat de 154.000 kunstwerken in 2021 te zien zijn in Depot Boijmans Van Beuningen, trekt een deel van de museumcollectie langs Rotterdamse basis- en middelbare scholen met het programma ‘Boijmans in de Klas’. Vanaf half september is er gestart met de eerste lessen, waarbij de gekozen kunstwerken, museumdocenten en de art handlers op bezoek komen in Rotterdam Zuid. Dit is een internationale primeur voor Rotterdam en de internationale museumwereld.
‘Boijmans in de Klas’ wordt mogelijk gemaakt door Stichting Saphir, enkele particuliere schenkers uit de Gezelschappen van Museum Boijmans Van Beuningen en in samenwerking met het Cultuurtraject Rotterdam. Het Cultuurtraject Rotterdam is het basisaanbod cultuureducatie voor leerlingen uit het Rotterdamse onderwijs.
“Boijmans in de Klas zorgt voor een extra dimensie om in een andere, eigen omgeving hoogwaardige kunstobjecten te bekijken, en te zien hoe je met een kunstwerk omgaat. Prachtig dat dit mogelijk is gemaakt.”
Sjarel Ex, directeur Museum Boijmans Van Beuningen
Kunst + docent in de klas
Primair en voortgezet onderwijs in de regio Rotterdam kunnen vanaf heden een keuze maken uit verschillende ‘Boijmans in de Klas’-lessen voor aanstaand schooljaar. Papegaai Paulo komt bij de allerkleinsten langs met sculpturen van dieren. Oudere leerlingen bekijken samen met ervaren museumdocenten echte 17e-eeuwse objecten of surreële kunstwerken. Ook wordt een les conceptuele kunst aangeboden. Een aantal lessen is voor de zomer getest op de Rotterdamse basisschool De Globetrotter in Katendrecht.
“Voor onze school is Rotterdam ons leslokaal en met ‘Boijmans in de Klas’ krijgen we de mogelijkheid om de stad naar binnen te halen. Voor ons een dubbele winst. Niet alleen leren we van buiten het lokaal en wordt de kunst nog ‘echter’, we hoeven er ook nog eens niet voor te reizen.”
Jorn van Dam, Adjunct directeur van De Globetrotter
Pilot: maatwerk in samenwerking
Naast de lessen in de klas experimenteert het museum ook met andere vormen van kunst in de klassen. Voor een pilot is het museum een samenwerking aangegaan met De Theaterhavo/vwo in Rotterdam. Derdejaars vormgeefleerlingen maakten onlangs een tentoonstelling op school met twintig collectiestukken, te zien tijdens de Nationale Museumweek. In 2019 onderzoekt het museum op welke manier meer van deze samenwerkingsprojecten met scholen opgezet kunnen worden.