Beacons zijn kleine apparaatjes die werken met bluetooth. Zodra een audiotourspeler in de buurt is en een beacon signaleert, begint de speler het bijbehorende audiofragment te spelen. Zo kun je door de museumzalen dwalen en steeds relevante informatie horen over de precieze plek waar je bent.
Voor de ontwikkeling van deze tour werken wij samen met TapArt. Een concepting & development bedrijf uit Groningen, gespecialiseerd in het ontwikkelen van interactieve multimedia toepassingen voor musea. Zij hebben eerder beacons succesvol toegepast in diverse projecten. De tours werden ontwikkeld en vol verwachting plaatsten we de beacons in aanloop naar de opening. Alles werd doorgemeten en leek klaar voor gebruik.
Alleen toen de tours eenmaal door bezoekers werden gebruikt, bleek dat het niet altijd goed ging met de beacons. Soms pikte een apparaat audio op van een andere zaal dan die waar je stond. Soms werd een fragment helemaal niet afgespeeld. Na veel testen en proberen besloten we de beacons tijdelijk niet te gebruiken totdat we dit probleem goed hadden. De tours konden gelukkig nog steeds worden aangeboden, alleen nu op de ‘traditionele’ manier waarbij de bezoeker de audio zelf moet starten via de speler.
Vervolgens brak een periode van uitgebreid testen en uitzoeken aan, dat TapArt zorgvuldig heeft aangepakt. Zij zijn gestart met het verder kalibreren van de Beacons, waarbij de Beacons in andere configuraties werden getest, en dan met name aanpassingen in uitzendkracht in combinatie met softwarematige aanpassingen. Na een periode van intensief testen bleven de problemen zich voordoen. Daarom hebben we vervolgens door middel van systematisch uitsluiten van potentiële oorzaken het probleem proberen te achterhalen:
1. Ligt het aan het apparaat?
Allereerst hebben wij onderzoek gedaan naar de spelers door de resultaten van de spelers te vergelijken met de resultaten van high-end smartphones. Het is gebruikelijk en normaal dat er verschillen zijn bij verschillende ontvangers (hand-held devices, smartphones etc). En dan met name de signaalsterkte waarop de locatiebepaling is gebaseerd. Uit dit onderzoek is gebleken dat ook op andere ontvangers de signalen niet consistent waren en resulteerden in een onnauwkeurige locatiebepaling. De hand-held devices konden we daarmee uitsluiten als oorzaak.
2. Ligt het aan de plaatsing van de beacons?
De volgende stap was het onderzoeken van de plaatsing van de beacons in de zalen. De beacons hingen aan het plafond; door ze hoog te plaatsen ondervinden de signalen die zij uitzenden de minste interferentie (bijvoorbeeld van mensen die tussen een beacon en een ontvanger gaan staan).
Er zijn twee andere scenarios getest waarbij in het eerste de beacons boven de deuropeningen zijn geplaatst en in het tweede midden op de muren. Dit leverde geen verbetering. Het resultaat uit de oorspronkelijke plaatsing, hoog en op de plafonds, bleek uiteindelijk zelfs de beste van de drie.