:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } .enviso-dialog-content { overflow: auto; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
3 October 2024

Lievelingen opgefrist: publiekstoppers en een nieuwe aankoop te zien in het Depot

Sinds dit voorjaar tonen we de Lievelingen op de vijfde verdieping van het Depot van Museum Boijmans Van Beuningen: bijna 80 geliefde topstukken uit de collectie. Deze herfst is de opstelling opgefrist met andere schilderijen, zoals een nieuwe aanwinst van Bertha Wegmann, en Henriette Ronner-Knips 'Spelende katjes' (dé publiekstopper).

Dynamische collectie

Lievelingen heeft zijn uitwerking niet gemist: het is een door het publiek hooggewaardeerde en goedbezochte presentatie geworden. Dit zal mogelijk te maken hebben gehad met het grote gemis van de collectie in eigen huis, een gevoel dat zowel museum als publiek kenbaar heeft gemaakt. Door de bezoekers te vragen naar hun lievelingen en dit mee te nemen in de opstelling, kunnen we de dynamiek van een museumcollectie – een doorlopend spel tussen museum en bezoeker – heel mooi vangen. De reikwijdte van die collectie, van de middeleeuwen tot de dag van vandaag, komt in Lievelingen tot uiting.
 
In de publieksuitslag zie je een afspiegeling van gekende topstukken die allen behoren tot een andere tijd of stroming. De toren van Bruegel (ca. 1568) en de spiegel van Magritte (1937) worden verrassend afgetroefd door de katjes van Ronner-Knip (ca.1890). Het is een absolute publiekslieveling, wellicht om de onweerstaanbare combinatie van spelende kittens en een luxueus interieur. Henriette Ronner-Knip was een van de succesvolste Nederlandse kunstenaars van de negentiende eeuw.
 
Naast de eerder genoemde werken van Ronner-Knip, Bruegel en Magritte bestaat de top-5 uit De haven van Rotterdam (1907) van Paul Signac en Zomerlandschap (1837) van Barend Cornelis Koekkoek. Schilderijen als Lyrisches (1911) van Wassily Kandinsky en Het oorringetje (1893) van George Hendrik Breitner zitten dicht op de top-5. Ook deze zijn te zien bij de Lievelingen.

Bertha Wegmann

Nieuw in de museumcollectie is het schilderij Bosvarens (c. 1880) van Bertha Wegmann, dat het museum dit jaar wist te verwerven op de TEFAF in Maastricht. Het is een bijzonder werk en past in het speerpunt van het museum om vrouwelijke kunstenaars en schenkers meer voor het voetlicht te brengen. Het schilderij trekt de kijker naar binnen met een aantal subtiele, verleidelijke elementen. Wat doet dat hoedje bijvoorbeeld tussen die varens? Wat is daar gebeurd?

Bertha Wegmann (1846-1926) werd geboren in Zwitserland en groeide op in Denemarken. Daar ontving ze als eerste vrouw de prestigieuze Thorvald-medaille en werd ze als eerste vrouw lid van de Koninklijke Deense Kunstacademie.
Bertha Wegmann
Bertha Wegmann, Bosvarens (ca. 1880).

Lievelingen is tot en met 30 maart 2025 te zien. Lievelingen XL, met werk van groot formaat van o.a. Kusama, Riley, Rothko en Warhol is nog te zien tot en met 24 november 2024.

Beeld in header: Henriette Ronner-Knip, Spelende katjes, c. 1890). Collectie Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam. Schenking mevrouw Ch. Jossmann en mevrouw E. Jossmann. Fotografie: Studio Tromp.