:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } .enviso-dialog-content { overflow: auto; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
4 June 2021

‘Maritieme Meesterwerken’: ziltige zeelucht van zes eeuwen havenleven

Met ‘Maritieme Meesterwerken’ opent het Maritiem Museum Rotterdam het sluitstuk van Boijmans bij de Buren. Ruim 70 topstukken uit beide collecties komen samen. Gevierd werk van Bosch tot Monet en andere meesters uit de 16e tot de 21e eeuw ontmoeten elkaar voor het verhaal van de scheepvaart en maritieme kunst.

5 Juni is Boijmans zichtbaar bij de buren

De heropening van de musea op 5 juni betekent dat de gloednieuwe tentoonstelling ‘Maritieme Meesterwerken’ in het Maritiem Museum Rotterdam eindelijk te bezoeken is. Vanuit kunsthistorische en maritieme invalshoeken vertelt de tentoonstelling het verhaal van de scheepvaart en havens van de afgelopen zes eeuwen, en de mensen die daarin hebben geleefd. ‘Maritieme Meesterwerken’ brengt ruim 70 werken, topstukken uit beide collecties van Museum Boijmans Van Beuningen en het Maritiem Museum, samen. Oude werken van Jeroen Bosch, Hendrik Avercamp, Jozef Israëls, Claude Monet en Paul Signac ontmoeten moderne werken van Dolf Henkes, Guido van de Werve, en Sasja Hagens. De tentoonstelling is het sluitstuk van het Boijmans bij de Buren project, waarbij de collectie van Boijmans met genereuze steun van de Stichting Droom en Daad zichtbaar is op buurlocaties.

5 Juni is Boijmans zichtbaar bij de buren
Paul Signac, Le port de Rotterdam (De haven van Rotterdam), 1907, Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam. Foto door Studio Tromp

Kracht, verlangen, leven

In het Maritiem Museum, aan de Leuvehaven, zien bezoekers hoe het maritieme bestaan verandert in de loop der eeuwen. Elk schilderij, scheepsmodel, tekening of ander voorwerp beschrijft een verhaal over de scheepvaart en het havenleven; niet alleen kunsthistorisch verband tussen stijlen, maar ook de achterliggende menselijke verhalen worden verteld. 

De opkomst de landschapsschilderkunst, een typisch Nederlands fenomeen, vormt de bakermat van de maritieme schilderkunst. Maritieme schilders als Ludolf Bakhuizen, Willem van de Velde de Jonge en Jan van de Cappelle, tijdsgenoten van Rembrandt en Vermeer, weten het beste uit de maritieme schilderkunst te combineren tot schilderijen waarin sfeer, poëzie, scheepvaart en landschap samenkomen. 

De groeiende industrialisatie komt in beeld. Van het eerste stoomschip tot wetenschappelijke expedities naar Nova Zembla: alles wordt op doek vastgelegd. Hollandse maritieme schilders als Josef Israëls en Hendrik Mesdag geven het eenvoudige vissersleven weer. Franse schilders als Signac komen naar ons land, op zoek naar het Hollands landschap wat ze kennen van de schilderijen, maar ook geïnspireerd door nieuwe taferelen in de haven van Rotterdam. De tentoonstelling meert aan in het heden, waar kunstenaars als Frank Stella en Sasja Hagens zich laten inspireren door de haven als metafoor; kracht, verlangen, het leven.

Kracht, verlangen, leven
Ludolf Bakhuizen, Storm op de Hollandse kust, 1682, Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam. Foto door Studio Tromp

Boijmans bij de Buren

Boijmans bij de Buren is mogelijk gemaakt door Stichting Droom en Daad. Deze in 2019 gestarte serie tentoonstellingen behelst een grootse samenwerking tussen Museum Boijmans Van Beuningen en acht buurmusea en instellingen in Rotterdam. In totaal zijn zo’n vijfhonderd topstukken uit de museumcollectie buiten de eigen museummuren in een ander licht getoond. Deze ontmoeting tussen collecties, zoals nu in het Maritiem Museum, creëert nieuwe inzichten over en dwarsverbanden tussen de getoonde stukken. De verhalen en de context van de werken worden verdiept en uitgebreid. Het is voor het eerst dat de collectie van Boijmans wordt getoond door zoveel Rotterdamse instellingen, waarmee Boijmans al jarenlang samenwerkt. Op 6 november van 2021 opent Depot Boijmans Van Beuningen, waar de collectie van Boijmans, bestaande uit zo’n 151.000 kunstwerken, weer bijeen in komt in het eerste volledig publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld.