:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } .enviso-dialog-content { overflow: auto; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
24 October 2018

Symposium 'Boijmans in de Oorlog'

In een publiekssymposium presenteert Museum Boijmans Van Beuningen het onderzoek naar de eigen geschiedenis in een breder nationaal en internationaal perspectief. Voor zowel professionals als algemeen geïnteresseerden biedt het symposium openheid, verdieping en stof tot denken.

In de tentoonstelling ‘Boijmans in de oorlog. Kunst in de verwoeste stad’ geeft het museum openheid over de eigen rol tijdens de oorlog en belicht het kunstleven in de verwoeste stad. Deze tentoonstelling over de eigen geschiedenis in de Tweede Wereldoorlog heeft als streven het verhaal in al zijn facetten te vertellen: wat er te zien was toen de collectie was opgeborgen vanwege het oorlogsgeweld; welke keuzes museumdirecteur Hannema, zijn personeel en mecenassen maakten tijdens de bezetting; wat het betekende om kunstenaar te zijn in een periode van onvrijheid en onderdrukking. Ook de grootschalige roof van Joods kunstbezit door de nazi’s en de naoorlogse restitutie van die roofkunst worden belicht.

Gezicht op de door het Duitse bombardement van 14 mei 1940 getroffen binnenstad gezien vanaf het Land van Hoboken, 1940. Bron: Stadsarchief Rotterdam.
Gezicht op de door het Duitse bombardement van 14 mei 1940 getroffen binnenstad gezien vanaf het Land van Hoboken, 1940. Bron: Stadsarchief Rotterdam.

Onder anderen conservator Peter van der Coelen van Museum Boijmans Van Beuningen, kunsthistoricus Ian Buruma, historisch onderzoeker en schrijver Ariette Dekker en emeritus hoogleraar Wessel Krul zullen spreken op dit symposium en elk vanuit een andere invalshoek het onderwerp belichten. De dagvoorzitter van het symposium is Jort Kelder.