Depotinrichting samen met kunstenaars
De buitenkant van Depot Boijmans Van Beuningen ziet er spectaculair uit met de spiegelende façade waarin de hele stad weerspiegeld wordt. De binnenkant wordt net zo spectaculair. Bij de inrichting van het depot werkt Boijmans samen met kunstenaars John Körmeling, Marieke van Diemen en Pipilotti Rist.
Körmeling ontwerpt het entreegebied en de winkel, Van Diemen The Maze en Rist maakt een lichtkunstwerk dat geprojecteerd wordt aan de buitenzijde van het depot. Deze inrichtingsprojecten worden met een uitgebreid videoportret van elke kunstenaar in beeld gebracht door filmmaker Ruben Hamelink en fotograaf Aad Hoogendoorn. We gaan langs bij de kunstenaars in hun atelier, gaan met Körmeling naar Staalfabriek BlonkStaal, filmen de reis van atriumvitrine 7 en volgen de kunstenaars tot aan de plaatsing van hun werk in het depot. Ook spreken we uitgebreid met directeur Sjarel Ex over waarom hij juist met deze kunstenaars samenwerkt in het depot. “We zijn bij de inrichting niet zozeer naar spektakel op zoek geweest, maar wel naar een mooie manier om het depot te kunnen beleven en te ondergaan. We werken hierin samen met kunstenaars. Hun blik is anders en ze komen altijd met iets wat je zelf nooit had kunnen bedenken”.
John Körmeling
Architect John Körmeling (26 juni 1951) heeft een flinke cv met grote projecten. Körmeling studeerde architectuur aan de toenmalige Technische Hogeschool in Eindhoven en woont en werkt aldaar. Hij realiseerde vele opdrachten in de openbare ruimte en nam deel aan tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Körmeling heeft het ontwerp voor de inrichting inclusief de verlichting voor de entreehal van Depot Boijmans Van Beuningen gemaakt. In de entreehal heeft hij een vrijstaand balkon ontworpen, dat meegaat met de ronding van het gebouw. Ook heeft John het ontwerp van de winkel in de entreehal gemaakt.
Lees meerHet maakproces in beelden
Marieke van Diemen
Beeldend kunstenaar en verzamelaar Marieke van Diemen (3 december 1959) bestudeert de vanzelfsprekendheid van de waarneming in het algemeen en in het museum in het bijzonder. In het verlengde daarvan kijkt zij hoe voorwerpen zich aan ons presenteren. Haar werken spelen een subtiel spel met de conventies van “het tonen”. Autonoom kijken, het kijken uit de macht der gewoonte losweken, zou je het thema kunnen noemen dat al haar werk, ook haar werk in opdracht en fotogafie, verbindt. Haar kunst valt samen met de presentatie ervan. Van Diemen woont en werkt in Amsterdam. Haar ontwerp in het depot is The Maze. Een driedimensionaal doolhof met zwevende vitrines waarin kunstwerken en voorwerpen uit de depots worden geplaatst.
Lees meerOp bezoek in atelier Marieke van Diemen
Pipilotti Rist
Pipilotti Rist (21 juni 1962) is een Zwitserse beeldend kunstenaar die zich vernoemt naar Pippi Langkous. Ze ziet zichzelf, net als Pippi Langkous, als een vrouw die op speelse wijze de wereld onderzoekt. Het begon allemaal toen ze afstudeerde met de video I’m Not The Girl Who Misses Much. Jaren later heeft ze enorm veel projecten onder naam staan. Waaronder haar video-installaties. Deze zijn wereldwijd een hit. Ook in Rotterdam, waar in 2009 in Museum Boijmans Van Beuningen de grote overzichtstentoonstelling Elixir werd gehouden. Zo ontwikkelde ze voor het Centre Pompidou in Parijs het videowerk A La Belle Étoile dat werd geprojecteerd op het plein. De City Lounge in Zwitserland, die ze samen met Carlos Martinez voor Sankt Gallen heeft ontworpen, is nog een voorbeeld van haar creatieve werk. Het kunstwerk voor het depot is een mix van video- en omgevingskunst. Het kunstwerk is gepland als een videolichtinstallatie die een deel van het openbare terrein rond het depot verlicht. Van zonsondergang tot ’s avonds laat.
Lees meer