:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } .enviso-dialog-content { overflow: auto; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top

Mireille Linck over 'Piranesi op papier'

Tijdens deze heel speciale tour neemt conservator prenten Mireille Linck de bezoeker mee in haar onderzoeksproject naar de prenten van Piranesi. Na een bezoek aan de presentatie zoeken we naar watermerken in het papier in de donkere fotostudio.

Mireille Linck is conservator prenten bij Museum Boijmans Van Beuningen en deed de afgelopen twee jaar onderzoek naar de prenten van Piranesi uit onze collectie. Vanaf december is op de vierde verdieping de presentatie over het onderzoeksproject naar de prenten van Piranesi te zien. Binnen het project stond het verhaal van Piranesi als prentenboeksamensteller en zijn wereld van papier, inclusief watermerkenonderzoek, centraal.

Wanneer

  • Zaterdag 11 februari 2023 | 13:15 - 14:15 - uitverkocht 
  • Zaterdag 11 februari 2023 | 14:45 - 15:45 - uitverkocht 

Let op: beide rondleidingen starten om 13:15 en 14:45 in het entreegebied. 

 

Verhaal achter het watermerk

De prenten van Piransesi zijn gedrukt op handgeschept papier uit de achttiende eeuw met alle een watermerk dat uniek is voor de papiermolen waar het gemaakt werd. Hieruit kan bijvoorbeeld worden afgelezen waar Piranesi zijn materialen vandaan haalde. Het uitgevoerde watermerkenonderzoek geeft inzicht in het werkproces van Piranesi en is niet alleen van belang voor de datering van de prenten, maar ook om ze te onderscheiden van herdrukken. Hieruit is nieuwe kennis opgedaan over zijn papiergebruik, zijn oeuvre bij leven en hoe zijn kinderen zijn werk voortzetten na zijn dood. Ook leverde het verrassingen op, zoals de ontdekking van een tot nu toe onbekend watermerk.