:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } .enviso-dialog-content { overflow: auto; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
26 June 2022

De Amsterdam Rainbow Dress op Rotterdam Pride

De Amsterdam Rainbow Dress is een levend kunstwerk, gemaakt van alle nationale vlaggen van landen waar homoseksualiteit illegaal is, op straffe van gevangenisstraf, marteling of de doodstraf.

De jurk wordt getoond op betekenisvolle locaties over de hele wereld. Tijdens de Rotterdam Pride Week werd de jurk gepresenteerd op Het Podium van Het Nieuwe Instituut voor Depot Boijmans Van Beuningen. Fotografie: Harmen Meinsma, model Licka Lolly.

Regenboog

De krachtige boodschap van de Amsterdam Rainbow Dress is dat er wereldwijd sprake is van een zorgelijke status quo van anti-LHBTIQ+ wetgeving. De iconische jurk roept op tot inclusiviteit en moedigt aan om verworven vrijheid actief te verdedigen en te delen. Wanneer een land zijn anti-LHBTIQ+ wetgeving afschaft, wordt de betreffende vlag vervangen door een regenboogvlag. Na verloop van tijd zal de Amsterdam Rainbow Dress geleidelijk veranderen in een enorme regenboog. Het kunstwerk is meer dan 16 meter in diameter en bestaat momenteel uit 71 nationale vlaggen, 6 regenboogvlaggen en een lijfje gemaakt van de Amsterdamse stadsvlag. Dit onderstreept de noodzaak dat Amsterdam en Nederland, met hun vrijgevochten en vooruitstrevende karakter, ook open, bewust en ontvankelijk blijven voor LHBTIQ+ vluchtelingen.

Bewustwording

In 2016 werd de Amsterdam Rainbow Dress gepresenteerd en gefotografeerd. Dit was het begin van een doorlopende serie foto’s, waarbij de jurk steeds wordt getoond op betekenisvolle locaties over de hele wereld, in samenwerking met lokale LHBTIQ+ fotografen, modellen en crew. De Amsterdam Rainbow Dress Foundation stimuleert bewustwording door het organiseren van presentaties en lezingen, en zet in op LHBTIQ+ mensenrechten en de situatie van ontheemden vanwege hun geaardheid of genderidentiteit.

Amsterdam Museum

In 2017 is de Amsterdam Rainbow Dress geschonken aan het Amsterdam Museum. Ze maakt dan ook deel uit van de geschiedenis van de stad Amsterdam. De Stichting Amsterdam Rainbow Dress zal met de jurk blijven reizen. Door samen te werken met lokale LHBTIQ+ gemeenschappen en vluchtelingen op te leiden, te empoweren, te ondersteunen, lezingen te organiseren, de jurk te presenteren en de serie foto’s uit te breiden, kweekt de stichting bewustwording en ontwikkelt zij een platform van steun en erkenning voor LHBTIQ+ vluchtelingen.

Waarom nu?

Meer dan ooit is het nodig om aandacht te besteden aan LHBTIQ+ rechten. De afgelopen decennia is er veel bereikt, mensen hebben voor hun vrijheid gevochten en gedemonstreerd, zijn opgekomen voor wat juist is, maar er is nog veel te bereiken. Het belang van diversiteit en inclusiviteit is heel groot, maar met de recente ontwikkelingen is een negatieve ontwikkeling zichtbaar op geopolitiek en maatschappelijk vlak. Er is bij lange na niet genoeg aandacht voor LHBTIQ+ haat, en voor hen die daar de gevolgen ondervinden. 

De Amsterdam Rainbow Dress werd gefotografeerd op Het Podium van Het Nieuwe Instituut voor Depot Boijmans Van Beuningen. De Amsterdam Rainbow Dress deed deze landen aan: Verenigde Staten, Spanje, België, Luxemburg, Griekenland, Duitsland, Denemarken, Zweden, Zuid-Afrika, Zuid-Korea, Mozambique, Canada en reist vervolgens naar Polen, Argentinië, Taiwan, Australië, Peru en Thailand.