Collectie Boijmans zichtbaar door jarenlange samenwerking tussen Rotterdamse culturele instellingen
Bij de gastlocaties ontstonden nieuwe dwarsverbanden en ontmoetingen tussen de collectie van Boijmans en die van de buur. In totaal zijn er elf tentoonstellingen te zien geweest tussen 2019 en 2022, allemaal met een nieuw verhaal en eigen karakter.
De Kunsthal Rotterdam trapte af met de intieme tentoonstelling ‘Picasso op Papier’, en toonde later in 2019 70 werken van de Italiaan Giovanni Battista Piranesi, de grootste prentkunstenaar van zijn tijd, uit de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen. Zij sloten hun drieluik af met de tentoonstelling ‘Meesterlijk!’, een groots overzicht van vier eeuwen schilderijen en tekeningen van beroemde meesters als Rembrandt, Rubens, Van Gogh, Delacroix, Pissarro, Saenredam, Goltzius en Basquiat.
Prachtige zilveren bekers, tabaksdozen en zoutvaten verhuisden van het Museumpark naar het Belasting & Douane Museum aan de Parklaan, bezoekers van het Stedelijk Museum Schiedam konden ervaren hoe het is om helemaal alleen voor Rothko’s werk ‘Grey, Orange on Maroon, No. 8’ te staan. Voor ‘Branding Rotterdam’ staken 15 werken uit de collectie het zebrapad over naar het Chabot Museum. Daaronder een aantal topstukken van Jan Toorop, Piet Mondriaan, Jacoba van Heemskerck en Wassily Kandinsky. Door dit burenproject kwamen deze schilderijen terecht in de bijzonderen villa die fantastisch past bij de tijdsgeest waarin deze werken gemaakt zijn. In 2020 bekende werken van moderne, denk aan Monet, Picasso en Munch, voor de eerste keer bij elkaar in het Chabot Museum waardoor er een nieuwe blik op het Nederlandse en internationale expressionisme ontstond.
Het Erasmus MC toonde met vijf mensbeelden de kwetsbaarheid en kracht van de mens en hoopte dat patiënten en medewerkers hoop en afleiding vonden door de tentoonstelling. Samen met Museum Rotterdam werden de ateliergeheimen onthuld van een zestal Rotterdamse kunstenaars waaronder Kees van Dongen en Dolf Henkes. Schilderijen, voorwerpen en geschiedenissen verbonden met beide collecties kwamen er samen en gaven een uniek nieuw beeld van een Rotterdam uit het verleden.
Topstukken van onder andere Jan van Eyck en Jean-Michel Basquiat waren te zien in het heropende Wereldmuseum Rotterdam. En tot slot vonden sublieme zeegezichten van onder anderen Claude Monet, Paul Signac en Willem van de Velde hun tijdelijke thuishaven in het Maritiem Museum.