Nu te zien: de online tentoonstelling ‘De menskrachtcentrale (2050)’
Vanaf nu kun je de tweede online tentoonstelling bezoeken die door Museum Boijmans Van Beuningen is geproduceerd. ‘De menskrachtcentrale (2050)’ neemt je mee naar de Rotterdamse wijk Bospolder-Tussendijken (BoTu) in 2050 en verbeeldt een speculatief scenario waarin bewoners hun eigen energie opwekken voor alles wat ze nodig hebben. Kunstenaar Melle Smets heeft deze menskrachtwijk in kaart gebracht en gevisualiseerd in de vorm van een interactieve tekening, waarin je meer te weten komt over verhalen van de wijk, over thema’s als energie en samenwerken en over verschillende kunstwerken uit de collectie van het museum.
Tijdens je bezoek aan de online tentoonstelling kun je onder andere podcasts beluisteren waarin buurtbewoners aan het woord komen. Ook kun je een videoserie bekijken over een aantal collectiestukken, waarin de thema’s van de menskrachtwijk naar voren komen, zoals ‘De toren van Babel’ van Pieter Bruegel. De teksten en gelinkte publicaties zijn bedoeld om je aan het denken te zetten en te inspireren. Hoe leef jij in 2050?
Dankzij deze online programmering kun je onze collectie van waar je ook bent en wanneer je maar wil bezoeken en verkennen. Deze zomer bijvoorbeeld vanaf je campingstoel of strandbed. ‘De menskrachtcentrale (2050)’ maakt ook onderdeel uit van de presentatie 'Vooruitkijken: Objects of Change', die nog tot en met 3 september 2023 te zien is in Depot Boijmans Van Beuningen.
In het kader van ‘Vooruitkijken: Objects of Change’ wordt er op donderdagavond 6 juli 2023 om 20.00 uur een trapsessie georganiseerd in het depot. Zittend op de onderste treden van de trappen van het depot luister je naar een gesprek over de relevantie van de museumcollectie in de toekomst. Conservator Design van Museum Boijmans Van Beuningen, Annemartine van Kesteren, gaat in gesprek met onder anderen Melle Smets. Voor meer informatie en tickets klik hier.
‘De menskrachtcentrale (2050)’ is de tweede online tentoonstelling die door Museum Boijmans Van Beuningen is geproduceerd. Eerder lanceerden we ‘De afbreekeconomie’, over het maken en kapotmaken van dingen, die nog steeds online te bezoeken is. Klik hier.