:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } .enviso-dialog-content { overflow: auto; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
1 March 2017

Een gebouw voor het publiek

Het geplande Depot Boijmans Van Beuningen wordt een echt openbaar gebouw. Met uitzondering van de ruimtes voor de beveiliging, en eventueel particuliere depots, is het gebouw volledig voor het publiek toegankelijk.

Bezoekers die een kijkje achter de schermen van een museum willen nemen, kunnen na het kopen van een kaartje door een groot deel van het gebouw zwerven. Tijdens deze zwerftocht kunnen ze de educatieve ruimte, de galeries, tentoonstellingsruimten en het expertisecentrum bezoeken waar onder andere kunstobjecten worden gerestaureerd. De collectiedepots zijn door vensters te bekijken als een soort kijkdoos. Soms zijn ook de expositieruimten van particuliere verzamelaars toegankelijk. De zwerftocht eindigt op het dakterras.
Bezoekers die meer willen zien, kunnen ook echt de collectiedepots in en daar opgeslagen kunstwerken bekijken. Dat gaat tegen een beperkte meerprijs in groepjes onder leiding van een gids langs tal van kunstwerken zoals installaties, oude schilderijen, moderne foto’s, robuuste beeldhouwwerken en het teerste porselein. Door de grote omvang van de collectie zijn deze ‘guided tours’ nooit twee keer hetzelfde.
Het museum gebruikt de publieksruimtes om nieuwe ideeën uit te proberen op het gebied van educatie en presentatie.

De eerste categorie bezoekers kan via de entreehal op de begane grond met een expreslift naar het Grand Café met terras in het park op het dak. Op de weg naar boven vangen de bezoekers door de transparante lift alvast een glimp op van alles wat zich in het gebouw afspeelt; het atrium waarin de enorme omvang van de collectie al zichtbaar en voelbaar wordt. Op de dakverdieping is ook een galerie-/presentatieruimte waar in een spectaculaire semi permanente multimediale presentatie informatie over verzamelen, (het ontstaan van) de collectie, de werking van het Collectiegebouw en de architectuur wordt gegeven. Deze presentatie is eveneens gratis toegankelijk voor het publiek. In het dakpark met 360 graden uitzicht over de stad zijn eveneens kunstwerken uit de collectie te ontdekken.

De bezoekers die zelfstandig een kijkje achter de schermen van een museum willen nemen, kunnen na het kopen van een kaartje door een groot deel van het gebouw zwerven. Zo’n 45% van het gebouw is beloopbaar en daar bovenop is een groot deel vanachter glas zichtbaar.

Tijdens de zwerftocht kunnen de bezoekers via het Atrium de educatieve ruimte, de filmzaal en –cabines, de presentatie/ tentoonstellingsruimten en het expertisecentrum – waar onder andere kunstobjecten worden gerestaureerd – bezoeken. Voor de individuele bezoeker is de tocht naar boven het doel op zichzelf; avontuurlijk en informatief. Overal waar hij komt kan hij naar binnen gluren.

De collectiedepots zijn door vensters te bekijken als een soort kijkdoos evenals de restauratieateliers en de technische ruimtes. Soms zijn de expositieruimtes van particuliere verzamelaars toegankelijk. In de rondgang zijn bij alle doorzichten naar deze ruimtes zogenaamde ‘verdiepingsplekken’ ingericht, waarin de bezoeker door middel van gesproken of geschreven  teksten en digitale media informatie kan vinden over: de functie van de ruimtes, de werkzaamheden van de medewerkers en de specifieke deelcollecties die er te vinden zijn.

Daarnaast kan de bezoeker in de verschillende galerie-/presentatieruimtes terecht voor kleine tentoonstellingen of andersoortige presentaties rond de collectie en vraagstukken over beheer en behoud ofwel presentaties door de verzamelaars. De multimediale presentatie op de bovenste verdieping en een wandeling door het dakpark zijn voor deze categorie bezoekers het samenvattende sluitstuk van een hun ontdekkingstocht.

Tenslotte kunnen bezoekers er voor kiezen om tegen een vergoeding mee te gaan met een rondleiding door ruimtes die beperkt publiek toegankelijk zijn. Het publiek kan dus ook echt de collectiedepots in en daar opgeslagen kunstwerken bekijken. Daarnaast zullen ook de art handelingsruimtes en de technische ruimtes worden bezocht. De rondleidingen gaan onder leiding van een gids en een bewaker langs tal van kunstwerken zoals installaties, oude schilderijen, moderne foto’s, robuuste beeldwerken en het teerste porselein. Door de grote omvang van de collectie en een veelheid aan ondersteunende ruimtes en functies zijn deze ‘guided tours’ in hoge frequentie nooit twee keer hetzelfde. De rondleidingen vinden dagelijks op vaste tijdstippen plaats, maar kunnen ook op aanvraag worden geboekt.