:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } .enviso-dialog-content { overflow: auto; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
22 December 2017

Internationale innovatiedialoog in Silicon Valley

Museum Boijmans Van Beuningen werkt aan een innovatie op wereldniveau. De komst van het allereerste openbaar toegankelijke kunstdepot ter wereld, zal de idee wat een kunstopslag is, volledig veranderen. In het spiegelend gebouw van MVRDV architecten krijgt het publiek vanaf 2020 toegang tot 148.000 kunstschatten. Bezoekers kunnen dwalen tussen de duizelingwekkende museale collectie, hun eigen route samenstellen, eigen voorkeuren ontwikkelen en meekijken over de schouder van restauratoren en tentoonstellingsmakers. Een wereldprimeur die volledige transparantie in het museumproces brengt en een compleet nieuwe manier van denken vergt. Museum Boijmans van Beuningen voert daarom ‘leadership support gesprekken’ op wereldniveau. In Silicon Valley vond de aftrap plaats van een internationaal programma voor kennisdeling en fondsenwerving. 

Nieuwe manier van denken

De openstelling voor publiek vraagt een geheel nieuwe manier van denken over de definitie van een kunstdepot. Op het gebied van wayfinding, informatieverschaffing, beveiliging en klimatisering zullen nieuwe functionaliteiten en systemen ontwikkeld moeten worden. Het zijn nieuwe vragen waarop nieuwe antwoorden nodig zijn; er moet over de grenzen gekeken worden, letterlijk en figuurlijk. En dus zoekt Museum Boijmans Van Beuningen op verschillende plekken op de wereld ‘leadership support’; het gesprek met innovatieve denkers, personen die uitblinken in de toepassing van mensgerichte technologie en het vormgeven van toekomstgerichte stedelijke ontwikkeling. Doel is om innovatieve mensen en bedrijven met het project te verbinden, kennis te delen op het gebied van de meest recente inzichten, en financiële steun te realiseren. Op het programma staat een reeks bezoeken aan steden die bekend staan om hun innovatiekracht; Londen, San Francisco, Los Angeles, Boston, Chicago en Hong Kong.

 

Silicon Valley

De eerste bijeenkomsten vonden deze maand plaats in Stanford University en in Palo Alto bij Silicon Valley in de Verenigde Staten. Museum Boijmans Van Beuningen: “Mensen zien kunst wel als een manier om te inspireren en je blik te verruimen, maar musea worden gek genoeg nooit gezien als plekken waar innovatie plaatsvindt. Terwijl dat precies is wat we doen met de bouw van het openbare kunstdepot. Vandaar het ‘bold statement’ om onze gesprekken te starten in Silicon Valley.” Hoofdrolspelers Roelof Prins (voorzitter Stichting De Verre Bergen), Winy Maas (MVRDV architecten) en Sjarel Ex (directeur Museum Boijmans van Beuningen) spraken met een gezelschap van zo’n 20 tech innovators over hun baanbrekende project.

Museumdirecteur Sjarel Ex beschreef in Californië zijn droom van een openbaar kunstdepot en Roelof Prins vertelde over het financieel mogelijk maken van de bouw van het depot in het hart van de stad. Architect Winy Maas legde uit aan het gezelschap in Palo Alto, Silicon Valley hoe hij die droom fysieke heeft vertaald in een iconisch gebouw, een landmark die de positie van Rotterdam als befaamde architectuurstad zal versterken. Innovatieve ideeën zijn besproken over de rol van het depot in de toekomst, hoe een volledig publiekstoegankelijke kunstopslag er uit kan zien en welke functionaliteiten daarvoor ontwikkeld kunnen worden. Deze werden getoetst aan de laatste inzichten op het gebied van human centered design en andere technologische toepassingen.

 

‘Museum of the future’

Professor Michael Shanks van Stanford University presenteerde in samenwerking met het Rotterdamse museum een programma voor studenten onder de titel Designing the museum of the future. Centraal stond de casus van Depot Boijmans Van Beuningen en de vraag ‘hoe een museaal kunstdepot 100% toegankelijk te maken voor bestaande bezoekers en nieuwe doelgroepen’. Fundamentele vragen, vooruitstrevende visies, frisse ideeën en state-of-the-art-technologieën passeerden de revue.

Museum Boijmans van Beuningen kijkt terug op een inspirerende openings-sessie van een internationaal programma voor de komende jaren.