:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } .enviso-dialog-content { overflow: auto; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
19 June 2014

Klodders en patronen

Onderstaande foto’s geven een indruk van de lessen die kunstenaar Wolf Brinkman in het kader van het Boijmans Taal- en rekenprogramma in de maanden januari tot en met april gaf aan groepen 1/2 en 34 op OBS Fridtjof Nansen en groepen 3 en 4 van OBS De Taaltuin.

Startpunt was dit keer het schilderij Lente in Vétheuil van Claude Monet, aan de hand waarvan het begrip ‘klodder’ op verschillende manieren onderzocht werd.

Lente in Vétheuil
Claude Monet, Lente in Vétheuil, 1980

Tijdens een museumbezoek hebben de kinderen een ‘klodder’ van Monet onderzocht en nagemaakt met zand en verf. De resultaten daarvan zijn in de Kunst Studio van het museum tentoongesteld.

monet klodder
 Uitvergrote klodder van Monet

20140512_111627 (klein)
Tentoongestelde ‘Monet klodders’ in de Kunst Studio

Na een aantal lessen over klodders kwam het begrip patronen aan bod. Uitgangspunt hiervoor was het schilderij Compositie met kleurvlakjes van Piet Mondriaan. Wat is een patroon eigenlijk? En kunnen we samen ook een patroon maken?

Compositie met kleurvlakjes - Piet Mondriaan
Piet Mondriaan, compositie met kleurvakjes, 1917

patronen maken
De kinderen onderzoeken en maken samen patronen

Het Boijmans Taal en Rekenprogramma is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds het Gijzelaar Hintzen Fonds.

De lessen op de Fridtjof Nansenschool zijn mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie, DKC Gemeente Rotterdam en het KCR.