:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } .enviso-dialog-content { overflow: auto; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
19 July 2014

Meten is weten

Vanaf mei is Wolf Brinkman gestart met een nieuw thema in het kader van het Boijmans Taal- en rekenprogramma op de scholen OBS Fridtjof Nansen (groep 1/2 en 3/4) en OBS De Taaltuin (groep 3 en 4). Het thema is ‘Verhalen’ en het kunstwerk dat gedurende deze lessen centraal staat is De maanstanden III (1942) van Paul Delvaux.

De maanstanden III is een realistisch en mysterieus werk waar veel op te ontdekken is. In de eerste lessen gaat het over het ontstaan van de aarde en de mens en de evolutietheorie. Telkens staat een fragment uit het schilderij centraal.
Het kijken naar onderdelen van dit schilderij maakt veel reacties los. Op de vraag van Wolf aan groep 1/2 van OBS Fridtjof Nansen waar de mens van is gemaakt, zeggen de kinderen:
‘Bloed’
‘Velletjes’
‘Botten’
‘Huid’
‘Ik weet waar de eerste mensen vandaan kwamen: uit zaadjes.’

De leerlingen zijn de laatste twee lessen bezig geweest met meten. Wat is dat? En wat heb je er voor nodig? Op het schilderij van Delvaux wordt ook gemeten. Er is onder andere een zonnewijzer te zien en tijdens de volgende les van Wolf waren er in het schilderij ineens allemaal meetlatten te zien (zie de afbeelding hieronder). De leerlingen hebben vervolgens van een bamboestok een meetlat gemaakt en buiten van alles opgemeten. Hieronder is te zien dat zelfs meester Wolf wordt opgemeten. De leerlingen kwamen tot interessante ontdekkingen zoals dat de meetlatten onderling verschilden van elkaar en dat je door samen te werken langere objecten kan opmeten.

Merle van Helden
Stagiaire educatie (feb-juli 2014)

Delvaux, De maanstanden, met meetlatten
De maanstanden III van Paul Delvaux (1943) met meetlatten

20140602_140453
Staand is meester Wolf lastig op te meten, liggend gaat het veel beter

20140602_140803
De kleuters ontdekken dat ze ook elkaar kunnen opmeten en dat ze daar zelfs twee meetstokken voor nodig hebben

20140602_150249
Leerlingen uit groep 3/4 werken samen om stenen op te kunnen meten