Skype interviews: low budget & long distance
Low budget een video produceren doen we regelmatig bij Boijmans. Men neme één cameraman of -vrouw die de video ook monteert. Verder iemand die intern de productie begeleidt en een strakke planning en een strak format hanteert om het aantal uren voor opnames en montage zoveel mogelijk in te perken.
Zo zijn veel Keuze van de conservator video’s gemaakt.
Long distance video
Soms zijn de randvoorwaarden voor een productie erg strak: low budget interviews met mensen uit verschillende landen. Het liefst bezoek je iedereen persoonlijk en vlieg je de halve wereld over. Wel zo leuk, maar niet zo efficient en duurzaam.
= Skype video
Een goede oplossing is het doen van interviews via Skype. Er zijn verschillende softwareprogramma’s op de markt waarmee je videogesprekken via Skype op kan nemen. Voor de productie van een video over de vijf schetsontwerpen voor het nieuwe Collectiegebouw hebben we voor het eerst gebruik gemaakt van Callrecorder om de architecten in Zwitserland, China en Nederland te interviewen. Callrecorder is verkrijgbaar voor $29,95 (onbeperkte licentie voor 1 Mac) en is flexibel qua instellingen. Voor Windows zijn er ook dergelijke programma’s te vinden, alhoewel we deze niet hebben uitgetest.
Instellingen
Callrecorder kun je op verschillende manieren instellen. Zo kun je twee schermen naast elkaar laten opnemen, een klein scherm in een groot scherm, beide schermen apart of alleen de partij op afstand of jezelf.
Voor deze interviews hebben we gekozen voor alleen het scherm op afstand. Je kunt de kwaliteit instellen van de opname (zowel video als audio) en het formaat kiezen van de video. Ook is het mogelijk om de opname automatisch te laten starten, zodra het Skypegesprek start.
Voorbereiding
Natuurlijk vereist deze manier van interviewen een andere aanpak dan wanneer je met een cameraman of -vrouw fysiek tegenover een persoon zit. Een aantal omstandigheden kun je niet (direct) naar je hand zetten, zoals de locatie waar de geïnterviewde zich bevindt, de geluids- en lichtomstandigheden ter plekke, de kwaliteit van de webcam en de kwaliteit van de internetverbinding. Door een duidelijke briefing over het interview op voorhand via mail te versturen, kun je in ieder geval proberen dit zo goed mogelijk op te vangen.
Skype call gestart!
Wanneer je dan op de afgesproken dag en tijd met de te interviewen persoon gaat Skypen, test je de volgende zaken nadat je verbinding hebt gemaakt en voordat je aan het interview zelf begint:
- Is je verbinding goed? Zo niet, vraag of de ander via kabel op internet is aangesloten (voorkeur!) of via WiFi. Via WiFi verbonden? Vraag of die persoon ergens anders in de ruimte wil gaan zitten en kijk of de ontvangst daar beter is. Een keer terugbellen helpt soms ook. Een laatste redmiddel: schakel je eigen video uit zodat de bandbreedte gebruikt kan worden voor de video van de geïnterviewde persoon.
- Check of de ruimte waar de persoon zich bevindt niet te luidruchtig is. Vraag ramen en deuren te sluiten.
- Check of de beeldkwaliteit goed is. Webcams trekken grote verschillen in contrast niet goed. Zo kan de geïnterviewde beter niet voor een raam zitten. Is er geen andere mogelijkheid? Vraag dan of de gordijnen of jaloezieën dicht kunnen.
- Naast de beeldkwaliteit moet je ook de aantrekkelijkheid van de achtergrond in de gaten houden.
- Kijk ook naar hoe de persoon in beeld komt. Skype video heeft vaak een aspect ratio van 4:3. Als je Callrecorder instelt om widescreen op te nemen (16:9), dan valt er dus een strook onder én boven de video buiten de opname. Zorg dat van het gezicht van de geïnterviewde zoveel mogelijk te zien is, zonder dat voorhoofd, kin of mond worden afgesneden. Let ook op de hoek van de camera ten opzichte van het gezicht. Vraag of de ander het scherm wil kantelen om de hoek te wijzigen.
Interview
Na alles gecheckt te hebben, kun je starten met het interview. Val niet meteen met de vragen in huis, maar probeer de ander op zijn of haar gemak te stellen. Het makkelijkste is om de opname gedurende het hele gesprek te laten lopen. Zo mis je niets en kun je je compleet focussen op het interview zelf in plaats van op de techniek. Het enige waar je wel rekening mee moet houden zijn de zogenaamde ‘hick ups’ in audio en ‘freezes’ in video die iedereen die ooit Skype heeft gebruikt wel kent. Zodra de geïnterviewde een antwoord geeft dat je zou kunnen gebruiken en er zit zo’n hick up of freeze in, vraag dan of ze dat stukje nogmaals willen vertellen.
Na afloop
Persoonlijk vind ik het prettig werken om direct na het interview het materiaal te spotten. Met tijdcodes geef je aan welke fragmenten in de montage moeten komen. Het interview heb je nog vers voor ogen en je weet nog precies welke momenten bruikbaar waren en welke niet. Als je dit een paar dagen laat liggen, dan kost dit proces veel meer tijd. Overigens heeft Callrecorder een handige tool om de verschillende audiotracks van de opname te scheiden. Als je dus niet je eigen vragen/audio in de montage gaat gebruiken, dan kun je die helemaal weghalen met dit tooltje.
In praktijk
Voor de tentoonstelling The Future of Fashion is Now is een app ontwikkeld waarin video statements van ontwerpers uit de tentoonstelling centraal staan. Met behulp van Skype interviews heb ik 19 ontwerpers uit 15 verschillende landen gevraagd naar hun mening over (de toekomst van) mode. De video’s zijn vast te bekijken op Vimeo. De app is binnenkort gratis te downloaden in de AppStore.
Charlotte van Regenmortel, Multimedia Producer