:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } .enviso-dialog-content { overflow: auto; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top
22 March 2022

WWF Earth Hour: een uur het licht uit voor de aarde

Zaterdag 26 maart doen wereldwijd miljoenen mensen, bedrijven en gemeenten een uur het licht uit tijdens Earth Hour, een jaarlijks initiatief van het Wereld Natuur Fonds (WWF). Van 20.30 tot 21.30 uur lokale tijd wordt daarmee een krachtig signaal afgegeven voor natuur en het klimaat. In Nederland is het switch off-moment bij het depot met een kort optreden van pianist Ruben Hein.

Licht uit, duurzaamheid aan

Earth Hour is bekend van het uitzetten van het licht en een moment om iets duurzaams te doen. Het Wereld Natuur Fonds wil mensen inspireren meer in balans met onze aarde en meer in harmonie met natuur te leven. En dat kan op verschillende manieren zoals:

  • het opvangen van regenwater om kamerplanten water te geven
  • de verwarming een graadje lager zetten om energie te besparen
  • de was buiten drogen in plaats van altijd in de droger
  • door iets vaker plantaardig te eten

Ambassadeur André Kuipers: “Laten we zuinig zijn op onze planeet en de natuur. Ik draag ook mijn steentje bij en zet natuurlijk tijdens Earth Hour het licht een uur uit. Zondag ga ik een frisse neus halen op het strand om daar zwerfvuil op te rapen.”

Signaal voor wereldleiders

In de periode rond Earth Hour wordt in Geneve onderhandeld over de inhoud van het biodiversiteitsverdrag. Later dit jaar vindt de Biodiversiteitstop (CBD COP15) plaats in Kunming, China. Daar komen wereldleiders in actie en committeren zij zich aan afspraken om de wereldwijde biodiversiteit te behouden en de planeet leefbaar te houden en moet leiden tot een stevig verdrag. Die afspraken zijn hard nodig. De doelen die wereldleiders 10 jaar geleden stelden voor de biodiversiteit op aarde zijn geen van allen gehaald. Het is alleen maar slechter geworden. 1 miljoen soorten dreigen uit te sterven door de manier waarop wij leven en de natuur uitbuiten. Wereldwijd is de gemiddelde populatiegrootte van zoogdieren, vogels, amfibieën, reptielen en vissen tussen 1970 en 2016 met 68% afgenomen.

Over WWF-Earth Hour

Het initiatief begon in 2007 in Sydney als kleinschalige actie die aandacht vraagt voor klimaatverandering. In de jaren daarna is het uitgegroeid tot ’s werelds grootste beweging voor bescherming van de natuur. Vorig jaar namen miljoenen mensen, bedrijven en organisaties deel in meer dan 180 landen en gebieden. Ook in Nederland is Earth Hour uitgegroeid tot een begrip. Het Wereld Natuur Fonds (WWF) is de drijvende kracht achter het initiatief, maar inmiddels worden in het hele land spontaan evenementen georganiseerd; van akoestische concerten en lampionnentochten tot romantische etentjes bij kaarslicht.