:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } .enviso-dialog-content { overflow: auto; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top

KUNST/WERK

Tijdens de renovatie en vernieuwing werkt Museum Boijmans Van Beuningen aan het museum van de toekomst; wat betreft ons gebouw maar ook als museumorganisatie. Als lerende organisatie willen wij graag van mbo studenten weten welke rol verhalen, beeldcultuur en kunst spelen in hun persoonlijke en professionele ontwikkeling. In samenwerking met ROC Zadkine hebben we het project KUNST/WERK, een speciaal beroepenprogramma opgezet.

Met twaalf mbo-studenten Maatschappelijke Zorg en Sociaal Werk denkt kunstenaar en sociaal werker Nilton Moreira da Silva na over hoe kunst mensen bij elkaar kan brengen en over het individu dat we niet uit het oog moeten verliezen. Het resultaat van deze inspanningen is de tentoonstelling Door het bos de bomen niet meer zien.

Het doel van het project KUNST/WERK is een betere aansluiting tussen de culturele sector en het mbo realiseren. De tentoonstelling was in april 2021 te zien voor alle studenten op de hoofdlocatie van Zadkine in het centrum van Rotterdam. Een speciale online tentoonstelling was gelijktijdig te volgen via de Instagram pagina van Museum Boijmans Van Beuningen.

Studenten
Bij deze tweede editie van KUNST/WERK zijn 12 studenten van de opleidingen Maatschappelijke Zorg en Sociaal Werk betrokken. Onder leiding van kunstenaars en museumprofessionals volgden zij een serie masterclasses en workshops, onder andere in de luisterpost Boijmans Hillevliet in Rotterdam-Zuid. Tijdens deze series leerden zij kritisch en creatief te denken door omgang met kunst. Tevens verdiepten ze zich in hoe het werk van museummedewerkers zich verhoudt tot hun eigen vakmanschap. De groep onderzocht of kunst kan bijdragen aan het gevoel van verbondenheid.

Samen met Nilton Moreira da Silva werkten ze toe naar een concrete visie op dit onderwerp. De studenten die meewerkten aan Door het bos de bomen niet meer zien zijn: Cody, Abisai, Tyrell, Rick, Ismay, Ilker, Geraldina, Delyhlah, Sinem, Dariska, Ajai en Gino.

Het kunstwerk
Het kunstwerk is een bos dat je kunt betreden waar in het midden spiegels draaien. In het bos, hoor je verschillende stemmen. De titel van het kunstwerk, Door het bos de bomen niet meer zien, is een omdraaiing van de uitdrukking door de bomen het bos niet meer zien, wat betekent dat als je te veel op details (de bomen) let, je het geheel (het bos) niet meer kunt overzien. In dit kunstwerk gaat het over het niet uit het oog moeten verliezen van het individu.

Dit project is mogelijk gemaakt dankzij de programmaregeling ‘Kunsteducatie voor mbo’ers’ van Fonds 21.