:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } .enviso-dialog-content { overflow: auto; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top

Omkijken

Heb je de naam van een kunstenaar nodig om de betekenis van een werk te begrijpen? En moet je weten wanneer iets is gemaakt of welk verhaal is afgebeeld? In de nieuwe tentoonstelling 'Omkijken' vormen jouw visie en beleving de basis van het kijken. Doe je mee?

t/m 28 september 2025
Depot

Dinsdag t/m zondag
van 11.00-17.00
Locatie: Galerie II, 4e verdieping

Omkijken bevat kunstwerken uit diverse deelcollecties, met als uitgangspunt werken uit de 16e en 17e eeuw. Deze werken zijn aangevuld met stukken die een nieuw perspectief bieden op oude meesters en een speciale betekenis hebben voor onze conservatoren. 

De tentoonstelling is zo ingericht dat je als bezoeker met een persoonlijke blik naar de kunst kan kijken. Dit gebeurt door twee groepen werken tegenover elkaar te hangen, alsof ze met elkaar in gevecht zijn. Twee kleine gecureerde groepen hangen vast aan de muur, terwijl twee grote groepen aan rekken daartegenover hangen. De vaste groepen 'beweren' iets, en de werken aan de rekken reageren daarop. Als bezoeker kan je via een beeldscherm gekoppeld aan een bewakingscamera een werk van het rek aan de vaste groep toevoegen.

Wie is de sterkunstenaar?

Om anders naar kunst te kijken, moet je je bewust zijn van wat je beïnvloedt. De naam van de kunstenaar is zo'n factor, die helpt je categoriseren en bepaalt wat je ziet. Als je de naam kent, plaats je het werk onbewust al in een bepaalde categorie of in een bekend verhaal. Als je de naam niet kent, kun je of afgeleid worden of juist de kans krijgen om de canon te herschrijven door een werk van een onbekende kunstenaar toe te voegen aan de grote namen.

Wat is jouw verhaal?

Om van oude kunst te genieten, zou je veel kennis moeten hebben over de afgebeelde figuren en verhalen, vaak uit de Bijbel of mythologie. Vroeger was deze kennis algemeen, maar nu zijn die verhalen vervangen door moderne media en popcultuur. Zijn oude schilderijen dan overbodig? Mythologische en religieuze verhalen gaan vaak over ons en onze menselijke ervaringen, waar je je natuurlijk nog steeds in kunt verdiepen. Deel je keuze en een korte toelichting met ons op zaal. Misschien komt jouw verhaal dan wel in de schijnwerpers!