:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } .enviso-dialog-content { overflow: auto; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top

The stories we tell

In 'The stories we tell' vertellen hedendaagse kunstenaars verhalen om het verleden te verkennen, het heden te duiden en de toekomst te verbeelden.

19 april 2025 t/m 26 oktober 2025
Depot

Dinsdag t/m zondag
van 11.00-17.00
Locatie: Galerie III, 5e verdieping

Geschiedenis is een verhaal in beweging, altijd open voor herinterpretatie. The stories we tell toont kunst als een katalysator voor verandering. De kunstenaars in deze tentoonstelling belichten de samenleving vanuit hun eigen perspectief. Ze leggen structuren bloot en dagen ons uit om na te denken over wat we als vanzelfsprekend beschouwen. De kunstwerken in deze tentoonstelling laten zien dat de geschiedenis niet vaststaat, maar een dynamisch verhaal is dat steeds opnieuw wordt geschreven.  

Door de uiteenlopende verhalen van kunstenaars bijeen te brengen schept The stories we tell ruimte voor nieuwe perspectieven en nodigt uit om kritisch en met een frisse blik naar de wereld om ons heen te kijken, zodat we bewuster onze toekomst kunnen vormgeven. Welke verhalen willen we vertellen? En in wat voor wereld willen we leven? 

Nieuwe aanwinsten

In The stories we tell zijn recente aanwinsten van Museum Boijmans Van Beuningen te zien, zoals House of Fools (Witte) van de Duitse kunstenaar Anne Wenzel. Zij reageert met dit borstbeeld van Witte Corneliszoon de With, dat aangetast lijkt en op een wankele sokkel staat, op monumenten van omstreden figuren uit het koloniale verleden. Daarnaast is The City te zien: een groot werk van de Spaanse kunstenaar Susanna Inglada, een combinatie van collage en tekening. Het werk weerspiegelt Inglada’s visie op de emancipatie van vrouwen, machtsstrijd en de omkering van traditionele rolpatronen. 

Naast deze aanwinsten zijn werken te bewonderen, die sinds de sluiting van het museumgebouw niet meer tentoongesteld zijn door Museum Boijmans Van Beuningen. Zo kunnen bezoekers (hernieuwd) kennismaken met het indrukwekkende 4.5M Mrs Gate van de Britse kunstenaar Paul Noble. Aan de ene kant laat dit werk de invloed van de mens zien op zijn omgeving - aangezien hekken landschappen indelen en ordenen, maar de organische vormen verwijzen ook naar de natuur.  

Muzikale interpretatie

Speciaal voor de tentoonstelling stelde DJ en muzieksamensteller Ays een mixtape samen, die een muzikale interpretatie biedt van de werken in The stories we tell. Ze combineert diverse genres, van disco en house tot jazz en funk. Voor deze bijzondere gelegenheid selecteerde ze muziek die een diepe luisterervaring creëert, met de emotie en gelaagdheid die haar stijl kenmerken.  

Deelnemende kunstenaars

In The stories we tell zijn werken te zien van Alex Israel, Anselm Kiefer, Andro Wekua, Anne Wenzel, Cady Noland, David Claerbout, Duane Hanson, George Segal, Kara Walker, Mike Kelley, Paul Noble, Susanna Inglada, Suchan Kinoshita en Tal R. 

Toegankelijkheid

Algemene informatie over toegankelijkheid in en om het Depot vind je hier. 

Specifieke aandachtpunten voor deze tentoonstelling: 

  • The stories we tell bevindt zich op de vijfde verdieping van het Depot. Deze verdieping is bereikbaar met de lift.   
  • In de tentoonstelling is op een deel van de betonnen vloer een houten vloer aangebracht van 3 cm hoog. De randen van deze vloer zijn niet afgezet of gemarkeerd. De kunstwerken zijn verzonken in de verhoogde vloer en vanaf daar te bekijken. Bij de ingang en uitgang is een helling aangebracht, zodat de vloer makkelijk te betreden is met bijvoorbeeld een rolstoel of rollator. 
  • In het laatste deel van de tentoonstelling bevindt zich een donkere ruimte, waar een video wordt vertoond. Via deze ruimte komt de bezoeker bij de uitgang. Wanneer je de donkere ruimte niet wilt betreden, kun je de tentoonstelling verlaten door terug te gaan naar de ingang. 
  • Aan het begin van de tentoonstelling is een tentoonstellingsgids in groot lettertype beschikbaar in de Nederlandse en Engelse taal. 

Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door