:host { --enviso-primary-color: #FF8A21; --enviso-secondary-color: #FF8A21; font-family: 'boijmans-font', Arial, Helvetica,sans-serif; } .enviso-basket-button-wrapper { position: relative; top: 5px; } .enviso-btn { font-size: 22px; } .enviso-basket-button-items-amount { font-size: 12px; line-height: 1; background: #F18700; color: white; border-radius: 50%; width: 24px; height: 24px; min-width: 0; display: flex; align-items: center; justify-content: center; text-align: center; font-weight: bold; padding: 0; top: -13px; right: -12px; } .enviso-dialog-content { overflow: auto; } Previous Next Facebook Instagram Twitter Pinterest Tiktok Linkedin Back to top

Wandelroute Rotterdam: Kunst tussen de ruïnes

Samen met Urban Guides organiseert Museum Boijmans Van Beuningen een wandelroute door Rotterdam. Gebaseerd op het boek 'De Vuurvogelgeneratie' geschreven door Sandra Smets, zal een gids van Urban Guides je meenemen langs de belangrijkste plekken uit het boek.

De Heemraadsingel

Wat de grachten zijn voor Amsterdam, zijn de singels voor Rotterdam. Vanaf de 19e eeuw werden die gegraven als groene longen voor de stad, ontworpen voor een betere waterkwaliteit in reactie op de vreselijke choleraepidemie. Bijkomend voordeel was een lommerrijke schoonheid. De parkachtige Heemraadssingel met zijn brede groene taluds werd in 1900 aangelegd en trok notarissen, advocaten, bankiers en succesvolle ondernemers. Maar toen kwam de Tweede Wereldoorlog. Daarop streek hier een ander soort mensen neer. De ene na de andere nationaalsocialistische organisatie vorderde er panden, in nota bene een gebied waar veel Joodse burgerij woonde, onder wie enkele kunstenaars. Deze wandelroute voert dan ook langs een geschiedenis waar de repressie voelbaarder was dan waar ook in Rotterdam.

Praktische informatie | kaartverkoop

Data: 26 november 2023, 17 december 2023 & 14 januari 2024
Tijd: 11.00 – 12.30 uur
Entree: 10 euro p.p. (exclusief toegang tot het Depot)

Kunst tussen de ruïnes

Deze tour wordt georganiseerd in het kader van het grote onderzoeksproject 'Kunst tussen de ruïnes' van Museum Boijmans Van Beuningen. Hoe verliep het leven voor Rotterdamse kunstenaars in de nasleep van het bombardement op 14 mei 1940? Hoe overleefden zij? En voor welke onmogelijke keuzes kwamen zij te staan? Hoe onwaarschijnlijk het ook klinkt: gedurende de bezetting bloeide de kunstwereld op. Het project omvat een presentatie in Depot Boijmans Van Beuningen met kunst uit de collectie die in die periode gemaakt werd of een andere connectie met de bezettingsjaren kent, te zien tot en met 14 januari 2024.  Ook is het boek De vuurvogelgeneratie. Kunstenaars in een verwoeste stad verschenen van kunsthistoricus en gastconservator Sandra Smets. Hierin beschrijft ze het leven van een tiental kunstenaars tijdens de oorlog in Rotterdam. Tot besluit is er een interactieve, online wandelkaart die iedereen uitnodigt om deze geschiedenis zelf te verkennen in Rotterdam. Op de kaart staan vele adressen, plaatsen en gebouwen die een rol speelden in de stad tijdens de bezettingsjaren. Klik hier om de kaart te verkennen.

Beeld in header: Rotterdammers op het land van Hoboken gevlucht voor het bombardement. Geheel rechts de toren van Museum Boymans, 14 mei 1940, collectie Stadsarchief Rotterdam.